autoDNA svetuje
najvarnejši avtomobili

Najvarnejši avtomobili leta 2017. Katerega bi morali izbrati?

26 aprila 2018

To je čas v letu, ko vsak trgovec poskuša prodati svoje avtomobile kar se da poceni. Kljub temu, če pogledujete po najvarnejšem avtomobilu leta 2017, se morate pripraviti na višje cene vrhunskih razredov. To je zato, ker po razvrstitvi po EURO NCAP-u vsa najvarnejša vozila predstavljajo bodisi premium razred ali najvišje modele (nekoliko) cenejših blagovnih znamk. Hkrati se morate zavedati, da višji razred ne pomeni nujno, da bo avto varen.

Prav tako se morate odločiti, kaj vam pomeni varnost, ko gre za vožnjo. Ali je pomembna varnost voznikov in odraslih potnikov, otrok, ali samo število najnovejših varnostnih sistemov v avtomobilu? Vse zgornje kategorije razvrstitve EURO NCAP 2017 se razlikujejo, ko gre za najvišje uvrščene modele. Oglejmo si najpomembnejših deset posameznih kategorij. Ime modela in rezultat testa sta ločeni s pomišljajem.

Najvarnejša vožnja za odrasle:

 1. Volvo XC60 – 98%
 2. Alfa Romeo Stelvio – 97%
 3. Mitsubishi Eclipse Cross – 97%
 4. VW Arteon – 96%
 5. VW Polo – 96%
 6. VW T-Roc – 96%
 7. Volvo V90 – 95%
 8. Volvo S90 – 95%
 9. Toyota CH-R – 95%
 10. Seat Ibiza – 95%

Tukaj sta vsaj dva modela presenetljiva. VW Polo je dosegel zelo visoko (5. mesto), kar jasno izgleda kot napaka. Vendar ni nobena napaka; Izkazalo se je, da je VW Polo res zaslužil svoj položaj v EURO NCAP razvrstitvi. Seat Ibiza (10. mesto) se zdi presenetljivo v primerjavi z drugimi vozili v prvih desetih.

Zanimivo je, da so premium razredi in modeli, ki so zasnovani za podobne izkušnje, dosegli veliko nižjo vrednost; glej npr. DS 3 (69%), Alfa Romeo Giulietta (72%) ali Ford Mustang (72%). Ne morete se vprašati, kdo bi šel v salon Forda samo, da bi obvestil prodajalca, da ne bo kupil tega Mustanga, ker je v primerjavi z VW Polo dosegel nižjo vrednost glede varnosti vožnje. Fordovi trgovci se ne uporabljajo za ta pristop, zato bi bilo dobro, da jih ne bi poudarili.

Najvarnejša vožnja z otroki:

 1. Subaru XV – 89%
 2. Subaru Impreza – 89%
 3. Opel Grandland X – 87%
 4. VW T-Roc – 87%
 5. Volvo XC60 – 87%
 6. Mercedes Benz X razred – 87%
 7. Jaguar E-Pace – 87%
 8. DS 7 Crossback – 87%
 9. Audi Q5 – 86%
 10. Serija BMW 5 – 85%

Zdi se, da ni nobenih presenečenj v top 10 te kategorije; razen če se ni pričakovalo Subaru Impreze. Samo ime še ne pomeni, da pomislite na družinsko vožnjo, tako da imate pravico biti pretresen.

Zanimivo je, da so najnižje pozicije zabavne tudi za branje, še posebej, da je Ford Mustang (32%) uspel doseči še nižjo točko kot Fiat Punto (43%) ali Doblo (46%). Alfa Romeo Giulietta (56%) niti ni navdušil nobenega. Dejansko se celo Dacia Duster (66%) izkaže, da je za vaše otroke veliko varnejši kot katerikoli od obeh!

Najvarnejši za pešce:

 1. VW Arteon – 85%
 2. Subaru XV – 84%
 3. Subaru Impreza – 82%
 4. Serija BMW 5 – 81%
 5. BMW serija 6 GT – 81%
 6. Mitsubishi Eclipse Cross – 80%
 7. Mercedes Benz X razred – 80%
 8. Jaguar E-Pace – 80%
 9. VW T-Roc – 79%
 10. Ford Mustang – 78%

Nobenih presenečenj v prvih desetih, razen dejstva, da Ford Mustang sploh obstaja! Ne bi smeli imeti nesreče med vožnjo, in če se boste, bi morali biti hvaležni, da vaši otroci niso bili v notranjosti, če pa vas je zadel Mustang, verjetno ste bolj srečni, kot bi lahko pričakovali. Izkazalo se je, da Ford Mustang po vsej zmoti precej visoko.

Na samem dnu razvrstitve ni Alfa Romeo Giulietta. Čeprav je Fiat Punto še vedno zelo nizek. Kako je mogoče, da so v 21. stoletju Fiatovi inženirji še vedno sposobni oblikovati avtomobil, ki dobi dobesedno 0 (nič) v testu EURO NCAP?

Varnostni sistemi:

 1. Volvo XC60 – 95%
 2. Volvo V90 – 93%
 3. Volvo S90 – 93%
 4. Honda Civic – 88%
 5. VW Arteon – 82%
 6. Kia Stinger – 82%
 7. Toyota C-HR – 78%
 8. Mercedes Benz X razred – 77%
 9. DS 7 Crossback – 76%
 10. Renault Koleos – 75%

Res je, da je na samem vrhu Volvo, vendar je razvrstitev zanimiva od 6. mesta naprej. Prvič je med prvimi desetimi tudi Honda, KIA in Renault. Civic, Stinger in Koleos imajo dovolj varnostnih sistemov, da bi resnično pritegnili kupca. Toyota CH-R je ponovno med prvih deseti.

Kateri avtomobili so dosegli najnižjo vrednost? Fiat Punto, seveda, ostaja tako impresiven kot vedno (0%!), Vendar je njegov položaj ogrožen saj je Ford Mustang zelo blizu (16%). V resnici je Mustang še bližje Fiat Puntu kot Fiat Doblo! Pri Giulietti ni nobenih presenečenj,še vedno je nizko.

Najvarnejše vozilo (splošna ocena)

 1. Volvo XC60
 2. VW Arteon
 3. Volvo V90
 4. Volvo S90
 5. VW T-Roc
 6. Subaru XV
 7. Subaru Impreza
 8. Mercedes Benz razred X
 9. Jaguar F-Pace
 10. Kia Stinger

V skladu z ratingom “EURO NCAP za najvarnejše vozilo” sta Volvo in Volkswagen najbolj varne blagovne znamke na splošno. Prvih 5 ima tri modele Volvo in 2 Volkswagen. Zanimivo je, da je KIA Stinger tudi med prvimi desetimi, čeprav v nobeni od kategorij ni dosegla previsoke ocene.

Spodnji položaji so bolj zanimivi, kot ponavadi. Fiat Punto se zdi zelo stabilen, ko gre za ocene, s svojo zvezdo 0/5. Noben ne pričakuje čudežev od Fiata. V primerjavi s tem sta 2/5 zvezda Mustanga dosegla sramoto za Ford. DS 3, Opel Karl in Alfa Romeo Giulietta tudi slabo izgledajo v razrvrstitvi.

Preden uporabite tabelo, da ugotovite, kateri avto naj kupite, ne pozabite, da so bili njegovi rezultati že nekaj časa vprašljivi. Proizvajalci niso neumni, naučili so se izdelovati avtomobile na način, ki jim bo med preskusi dosegel visoko vrednost, da bi se prepričali, da so najvarnejši. Ko poznate 2 do 3 modele, morate izbrati med njimi, preberite podrobne rezultate testa in preverite, od kod prihajajo zvezde.

Bodite previdni, če želite kupiti enega od avtomobilov, ki je dosegel tudi najnižjo vrednost. Nizka ocena bi lahko pomenila, da proizvajalec ni razmišljal o varnostnih uvrstitvah, vendar morda prav to lahko pomenil, da sploh ne razmišljajo o vaši varnosti, kar bi bilo veliko slabše!