autoDNA poroča
Svetovni hitrostni rekorder SSC Tuatara

Svetovni hitrostni rekorder SSC Tuatara !

28 januarja 2022

SSC Tuatara je kot prvi prevozil mejo 500 km/h.

Hitrostni rekordi se sicer merijo na dva načina. Ali v eno smer ali kot seštevek obeh prevoženih smeri. Dosedanji rekorder je bil Koeninsegg Agera RS, butična znamka iz Švedske. SSC Tuatara je rekord postavil na istem mestu kot slednji, in sicer v ameriški državi Nevada (Las Vegas).

Prva vožnja 533 in druga smer 485 kilometrov na uro! Prisotna je bila tudi Guinessova knjiga rekordov.

Tuatara je pošast. Dizajniral jo je nekdanji oblikovalec iz hiše Pininfarina, ki je v avtomobilizmu znano ime. Tehta le 1250 kg, medtem ko proizvede 1750 konjičev; z gorivom E85. Motor je V8 »small block« aluminijaste konstrukcije in se vrti do 8800 vrtljajev na minuto, kar je za turbo motor izjemno. Cena za kos je 1.8 milijona dolarjev, seveda je vseh sto že razprodanih. Kakšna bo lega avtomobila, bomo izvedeli po prvih vožnjah (predvidevamo, da vrhunska).

Dejstva o SSC Tuatari:

  • Oče podjetja je Jerod Shelby, kratica SSC pomeni Shelby Super Cars. Zanimivo je, da
    ta mož ni v sorodu s še bolj znanim Carolom Shelbijem, s konstruktorjem na primer Cobre
  • Pri prehodu hitrosti 500 km/h je bil »downforce« kar 349 kg (aerodinamični pritisk avtomobila na podlago)
  • Zaradi visoke cene, toda vseeno velikega zanimanja sledi cenejši in manjši model
  • Skoraj vse glavne komponente avtomobila (motor, menjalnik, šasija…) so delo SSC ekipe

Legitimnost rekorda

Seveda je glede dosežene hitrosti nastal pomp. Takšne vrste rekordi imajo vedno težave z legitimnostjo in legalnostjo, če želite. Vprašanje, ki se postavlja je, do katere meje je avtomobil »street legal«? Torej v skladu s cestnimi pravili. Zato je pri pregledu posnetka prišlo do spoznanja, da številke niso povsem točne. Da ne bi bilo sence dvoma, se je Shelby odločil, da vožnjo ponovijo! Seveda so trenutno premočni in bo rekord pod budnim očesom GPS naprav ostal. Za svet avtomobilizma je pomembno, da obstajajo takšna nišna podjetja, ki se ukvarjajo s takšnimi rekordi, saj tovrstni branži prinašajo dodano vrednost.

 

SSC TuataraSSC TuataraSSC TuataraSSC TuataraSSC TuataraSSC Tuatara