Pregled VIN številke

Kako pregledati uvožena vozila ( in domača? )

Številni ljudje se sprašujejo, kako preveriti VIN številko avtomobila in dejstvo je, da obstaja več možnosti. Pred nakupom avtomobila se pozanimajte o VIN številki vozila. Pregled številke v bazi podatkov autoDNA je brezplačen. Nato lahko na autoDNA kupite celostno poročilo in se izognete nakupu okvarjenega vozila, zaradi česar bi izgubili svoj denar.

Zakaj preveriti VIN številko

VIN številka – kaj je?

VIN številka (ang. Vehicle Identification Number) je sklop sedemnajstih znakov, ki identificirajo določeno vozilo. Ta številka je edinstvena za vsak avtomobil in lahko razkrije zgodovino izbranega vozila.

Kaj je VIN številka

Zakaj je potrditev številke VIN pred nakupom tako pomembna?

Dekodiranje in pregledovanje številke VIN bazi podatkov autoDNA nam prinaša veliko informacij o rabljenem avtomobilu, ki jih lahko pregledamo. Razkrije prav vse podatke o zgodovini avtomobila, zato lahko oglas avtomobila primerjamo z dejanskimi podatki in odkrijemo kakršne koli težave. Obstajajo številni posamezniki, ki prodajajo okvarjene avtomobile in poročilo pomaga odkriti vsakršne napake. Spodaj naštetih je več najpogostejših načinov, za prikrivanje resničnega stanja:

  • prevrtenje kilometrskega števca –VIN uporabite za pregled preteklih odčitkov števca. Na osnovi polne zgodovine avtomobila ali zgodovine zadnjih let si lahko ogledate, če je trenutno število prevoženih kilometrov zanesljivo ali ne.
  • trki in nesreče – avtomobil je lahko v primeru nesreče obnovljen na tak način, da popravilo opazi le izkušena oseba, avtomobil pa se prodaja kot nekaramboliziran. V zahvalo dekodiranju številke VIN si lahko ogledate, če je bil avtomobil kadar koli vpleten v nesrečo na cesti. Poročila autoDNA pogosto prav tako vključujejo starejše fotografije vozila – tudi pred nesrečo.
  • kraje – nakup vozila, ki je bil ukraden, zagotovo ni dobra naložba. Poročilo autoDNA razkriva, če je bil avtomobil kdaj koli prej ukraden.
  • sprememba serijske opreme – poročila o zgodovini vozila bodo odkrila tudi kopijo seznama prvotne, tovarniške opreme. Na ta način lahko hitro vidite, če so bili kateri koli deli avtomobila zamenjani in če deli niso originalni – v tem primeru lahko poskusite nekoliko spustiti ceno vozila.
Pregled v koliko nesreč in trkov je bilo vozilo vpleteno; s pomočjo VIN številke

Kako pregledati VIN številko?

Obstaja več mest, kjer lahko najdete VIN številko vozila:

  • Prometno dovoljenje - VIN je zapisan v vrstici, označeni s črko E
  • ploščica, ki je trajno nameščena na notranjem delu avtomobila – ploščica šasije. Pogosto je postavljena na različna mesta v okolici prednjega sedeža, levega okna, desno ali na sredini ogrodja. VIN je prav tako lahko odtisnjen na predelu motorja, na desnem kolesu ali na podpornem ogrodju prednjega desnega kolesa. Proizvajalci številko šasije pritrjujejo na različna mesta gleda na model vozila

Zavedanje o dejstvu, kako pomembna VIN števila resnično je, je vse večje, zato številni prodajalci številko vključijo v svoj oglas. Na žalost pa tega še vedno ne počnejo vsi, zato vedno pred nakupom povprašajte o številki, saj boste le tako lahko pregledali resnično zgodovino vozila.

Mesta, kjer lahko najdete VIN številko

Kje preveriti VIN številko ?

Pred nakupom avtomobila lahko številko VIN preverite na dva načina:

  • z uporabo strani https://e-uprava.gov.si/javne-evidence/motorna-vozila.html, kjer lahko poiščete brezplačna poročila s centralnega registra o vozilih. Poleg številke VIN morate poznati še registrsko številko avtomobila in številko prometnega dovoljenja. Ti podatki omogočajo pridobivanje informacij, ki so se zbirala vse od dneva prve registracije v Sloveniji – vključujejo tudi tehnične podatke vozila, datum zadnjega tehničnega pregleda in datum veljavnosti zavarovanja, zadnji odčitek kilometrskega števca kot tudi informacije o predhodnih lastnikih in, če je bilo vozilo kdaj koli ukradeno.
  • uporaba autoDNA poročil – tu lahko pregledate skoraj vse vrste vozil. Vse, kar potrebujete, je VIN številka vozila, ki jo preprosto vnesete na strani in prejmete zgodovino vozila (splošne informacije vozilu, nesreče, trki, odpoklici proizvajalca). Prav tako lahko preverite, kakšna naj bi bila oprema v vozilu (vrsta klimatske naprave, notranja oprema in okna), predhodne odčitke kilometrskega števca ter celo predhodne fotografije vozila, če so le te na voljo za izbrano vozilo.
Poglejte si, kje lahko preverite VIN številkov ozila
Spletna stran uporablja piškotke, zaradi zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, s katerimi lahko uporabite naše storitve, zagotovite optimizirano vsebino in prilagodite spletno stran svojim potrebam. Piškotke lahko upravljate s spreminjanjem nastavitev brskalnika. Z nadaljno uporabo naše spletno stran, ne da bi spremenili nastavitve vašega brskalnika, se strinjate z uporabo piškotkov. Več o tem lahko najdete v Pravilniku o zasebnosti naše spletne strani.