VIN številka | Identifikacijska številka vozila

Vsako vozilo, ki ga vidite na cesti, ima lastno, edinstveno identifikacijsko številko vozila (VIN). Včasih jo prav tako imenujemo številka šasije. VIN je edinstvena za vsako vozilo, kar pomeni, da si številke ne delita niti dve vozili. Zaradi tega razloga ljudje številko pogosto imenujejo DNK vozila ali prstni odtis, saj je z njo mogoče identificirati vozilo.

VIN se uporablja ne le za identifikacijo osebnih vozil, temveč tudi druge vrste vozil, kot so motorji in mopedi, avtobusi, tovornjaki in celo prikolice.

Regija in ime proizvajalca
Vrsta vozila, edinstvena za vsakega proizvajalca
Oddelek za identifikacijo vozila
1HG
CM8263
3A004352
wmi
vds
vis

Kaj VIN številka vključuje?

prve tri enote so WMI; gre za identifikacijsko kodo proizvajalca in državo, kjer je bil avtomobil montiran. Na primer avtomobili, katerih številka se začne z “J” so izdelani na japonskem, tisti, z “1” pa so izdelani v ZDA.

drugi del številke VIN vključuje informacije o vrsti vozila. Informacije vsak proizvajalec kodira na drugačen način, a vedno so vključene enote 4 do 9. Tu lahko razberete, če ima avtomobil zračne vreče, kje so nameščeni varnostni pasovi, vrsto šasije in številke za nadzor VIN: posebni algoritem omogoča preverjanje, da noben izmed predhodnih znakov ni bil spremenjen ilegalno.

enote 10 do 17 so številke in črke (zadnje 4 so vedno številke) ki ne le omogočajo identifikacijo točnega vozila (ta del je za vsako vozilo edinstven), a prav tako vsebujejo podatke o različici motorja, vrsti pogona, dodatkih itd. Prav tako razkriva informacije o letu modela in tovarno, kjer je bilo vozilo proizvedeno (leto vedno leži pod številko 10).

Kje najdem VIN številko?

Prometno dovoljenje

Prostor, kjer si lahko pogledate VIN številko, je polje označeno z “E” v prometnem dovoljenju. To je zahtevano polje; za registracijo vozila mora biti izpolnjeno. To pomeni, da ne sme biti nikoli prazno. Pomembno je pripomniti, da mora biti številka VIN v dovoljenju vedno enaka VIN številki v ploščici, ki jo lahko najdete v svojem avtomobilu.

VIN številka je v dovoljenju zapisana na polju “E”

Vetrobransko steklo

Večina sodobnih vozil ima VIN številko zapisano na spodnjem predelu vetrobranskega stekla na voznikovi strani. 17 znakov mora biti preprosto dostopnih, zato za iskanje le te ne boste potrebovali strokovnjaka.

VIN številko lahko najdete na (ali pod) vetrobranskim steklom

Elementi ohišja / karoserije

Nekatera vozila imajo VIN številko zapisano na različne elemente ohišja. Lahko leži na spodnji strani gredi, ob potniškem sedežu (Skoda, Seat). Prav tako jo lahko najdete ob prednjih kljukah vrat (Audi) ali na požarni steni (BMW, Volvo).

VIN številka vozila je prav tako lahko navedena na delih vozila

VIN številka z 12 znaki

V nekaterih primerih lahko VIN številka, zapisana v avtomobilih, obsega le 12 znakov. Število je lahko krajše, saj je bilo predhodno poškodovano ali neberljivo in lastnik se je odločil, da bo številko zamenjal v skladu s predpisi.

Prav tako je vredno omeniti, da so lahko VIN številke v vintage avtomobilih nekoliko drugačne od trenutnih. Takrat za številke še ni bilo določenih standardov in tako so med letoma 1954 in 1981 različni proizvajalci uporabljali različne formate.

Spletna stran uporablja piškotke, zaradi zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, s katerimi lahko uporabite naše storitve, zagotovite optimizirano vsebino in prilagodite spletno stran svojim potrebam. Piškotke lahko upravljate s spreminjanjem nastavitev brskalnika. Z nadaljno uporabo naše spletno stran, ne da bi spremenili nastavitve vašega brskalnika, se strinjate z uporabo piškotkov. Več o tem lahko najdete v Pravilniku o zasebnosti naše spletne strani.