Kaj je VIN številka?

VIN je akronim, ki se pogosto uporablja za identifikacijsko številko vozila.

Edinstvena je za vsako vozilo, tako kot je DNK edinstven za vsakega človeka. VIN omogoča katalogizacijo vozila po univerzalni shemi za vse subjekte na trgu.

Na njeni podlagi vam lahko autoDNA pomaga odkriti zgodovino vašega avtomobila, motocikla in celo prikolice.

Proizvajalci v skladu s standardi Mednarodne organizacije za standardizacijo(ISO) svoja vozila označijo z VIN številkami in jih (običajno) namestijo na določena mesta na karoseriji. Vendar ni bilo vedno tako.

Zgodovina identifikacijske / serijske številke vozila

VIN številka je bila prvič uvedena leta 1954 v ZDA. V prvih letih po uvedbi, do leta 1981, ni bilo enotnega standarda za VIN številke ( serijske številke ), in proizvajalci vozil so uporabljali različne oblike kodiranja informacij.. Glede na naraščajoče število vozil je bilo ocenjeno, da to ne deluje dobro, zato so se odločili, da to uredijo in oznako VIN prilagodijo svetovnim ISO normam.

Po uvedbi ISO normativov so se proizvajalci, ki so izdelovali vozila za ameriški trg, zelo hitro prilagodili temu standardu. ISO je uvedel priporočila za uporabo standarda VIN številk in njegovo strukturo, serijska številka karoserije pa je bila uporabljena tudi v Evropi. Vendar pa so bili nabori informacij, ki jih vsebuje, uvedeni postopoma.

Zgodovina serijske številke – fun fact

Volkswagen je na primer med letoma 1995 in 1997 začel kodirati večje količine informacij, kontrolno številko pa med leti 2009 in 2015 za izbrane modele iz skupine. Uporablja se tudi kontrolna številka VIN, vendar ne v vseh modelih blagovnih znamk. V evropskih vozilih ga je mogoče najti npr. na Audiju A1.

Spodaj navajamo znamke in modele skupaj z njihovimi VIN številkami, za katere je kodirana kontrolna številka:

Od 6. julija 2022 je v veljavi izvedbena uredba Komisije Evropske unije, ki določa, da mora biti za severnoameriška vozila kontrolna številka vedno na 9. mestu VIN.

Standardizacija številke VIN

ISO – Standardizacija VIN številke

Splošno uporabljen globalni standard za identifikacijo vozil je bil uveden leta 1981 , in je splošno znan in standardiziran po ISO 3779 (vsebina in struktura številke VIN), ISO 4030 (lokacija in označevanje VIN številke), ISO 3780 (globalno poenotenje prvega razdelka VIN številke, ki je WMI).

Vsaka VIN številka:

VIN številka je sestavljena iz 17 znakov

je sestavljena iz 17 znakov

Vendar pa ta standard velja za vozila, izdelana od leta 1981.

VIN številka ne vsebuje črk I, O in Q

ne sme biti sestavljen iz naslednjih črk: I (i), O (o) in Q (q)

Standard je uporaba prečrtane 0 za razlikovanje od črke O.

VIN številka – podatki so urejeni po standardiziranem vzorcu

sestavljajo informacije, urejene po standardizirani shemi

Katere podatke vsebuje VIN številka?

VIN vsebuje vrsto kodiranih informacij. Na podlagi te številke lahko autoDNA temeljito identificira vozilo in preveri zgodovino vozila. Preverjanje VIN številke je v bistvu preverjanje kode proizvajalca, tehničnih podatkov vozila, in njegove serijske številke, ter potrditev ustreznosti same številke. Vsak VIN številka je razdeljena na tri osnovne dele.

Sections

V skladu z normo ISO 3779 so standardne številke VIN sestavljene iz 3 delov:

Norma ISO 3779 opredeljuje in določa 17-mestno dolžino VIN številke za vozila, izdelana po letu 1981. Vozila, izdelana pred tem datumom, imajo lahko VIN številko ali serijsko številko, sestavljeno iz 5-13 znakov. Potrebno je poudariti, da imajo vozila, kot so “muscle car”, klasični avtomobili in ameriški avtomobili, pogosto VIN številko, ki odstopa od standarda s 17 znaki.

Sedaj, ko veste, kaj je VIN številka, obiščite našo spletno mesto, da identificiramo vaše vozilo. autoDNA vam bo pomagal pridobiti informacije o zgodovini vozila, ki morda niso na voljo v drugih zbirkah podatkov.

Preverite zgodovino vozila – vsaka VIN številka vsebuje informacije – fun fact

Vsak znak v VIN številki ima pomen in ni bil uporabljen po naključju.

Preveri zgodovino vozila

Pomen

Oglejmo si sestavne dele 17-mestne številke VIN

Kje najdemoVIN številko?

V Sloveniji se VIN številka v prometnem dovoljenju vozila nahaja v stolpcu “E”. Prometno dovoljenje v Sloveniji, je na voljo v nekaj jezikovnih različicah: slovenski, slovensko-madžarski in slovensko-italijanski. Potrebno je poudariti, da velja drugače za prometna dovoljenja vozil drugih držav, kot so npr. Nemčija, Nizozemska, Belgija, Italija, Francija in Danska.

. Prometno dovoljenje mora vedno biti v skladu z VIN številko , vtisnjeno na predpisani tablici, ki jo lahko najdete na različnih mestih na vozilu. To polje v prometnem dovoljenju vozila nikoli ne sme biti prazno.

Kje najdem VIN številko – povečaj sliko
Pomembno – VIN številka – skladna tako v prometnem dovoljenju kot na predpisani tablici vozila

Pomembno - preverite, ali je VIN številka v prometnem dovoljenju vozila enaka VIN številki, vtisnjeni na predpisani tablici vašega vozila.

Na osebnih vozilih

tla na sovoznikovi strani ali ob sedežu podboj na voznikovi strani leva stran notranje armaturne plošče komotar motorja (sprednja ojačitev) dense stranski nosilec za sprednjim kolesom desni stranski nosilec za zadnjim kolesom požarni zid prag na sovoznikovi strani desni stranski nosilec za zadnjim kolesom Primer, kje lahko VIN številko najdete v osebnem avtomobilu

VIN številka je vtisnjen na okvir ali fiksni del vozila.. Dandanes je serijska številka pri mnogih modelih avtomobilov nameščena tudi na spodnjem delu vetrobranskega stekla, na voznikovi strani. Je zelo uporabna lokacija, ki omogoča hiter dostop do tega pomembnega elementa vsakega avtomobila.

Tukaj smo našteli le najbolj priljubljena mesta, kjer je mogoče najti predpisane tablice. V avtomobilih različnih proizvajalcev jih je mogoče najti tudi na drugih mestih, na primer na plošči prtljažnika ali na enem od zadnjih stebričkov. V primeru, da ne morete najti VIN številke, za pomoč prosite predstavnika znamke.

Kje najti VIN številko – autoDNA video
Identifikacijska številka vozila – fun fact

Identifikacijska številka vozila, zapisana v prometnem dovoljenju, mora biti enaka identifikacijski številki, vtisnjeni na posameznih elementih vozila. Pred nakupom vozila je dobro, da to preverite, da se izognete prevaram.

Pogosto zastavljena vprašanja

Kaj je VIN številka?

VIN številka (identifikacijska številka vozila) je edinstvena številka vozila, ki se uporablja za identifikacijo vozil.

Katere podatke vsebuje VIN številka?

VIN vsebuje vse potrebne podatke za identifikacijo določenega vozila,zlasti podatke o proizvajalcu, letu in mestu izdelave, opremi in tipu karoserije.

Kako preveriti avto po VIN številki?

Vozilo lahko preverite preko storitev, ki jih ponujajo vladne službe upravnih institucij ali z uporabo autoDNA baze podatkov, ki vsebuje milijarde zapisov različnih VIN številk.

Ali je možno VIN številko preveriti brezplačno?

Obstajajo zbirke podatkov državnih institucij, v katerih lahko preverite VIN številko, običajno brezplačno, vendar je njihov obseg lahko le lokalni, kar pomeni, da morda ne vsebujejo mednarodnih podatkov. Priporočamo, da vsakič preverite VIN številko v mednarodni autoDNA zbirki podatkov.

Kaj pomeni izraz “avto limona”?

"Avto limona" je pogosto uporabljen izraz za avtomobil s skritimi težavami,prikrito zgodovino poškodb ali drugih funkci, ki bi jih prodajalec morda želel zlorabiti, da bi povečal vrednost vozila.

Kako preveriti VIN številko na autoDNA? – gumb

Spoznajte, kako preverite VIN številko na autoDNA

Kako preveriti VIN številko
Kontaktirajte nas
Spletna stran uporablja piškotke, zaradi zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, s katerimi lahko uporabite naše storitve, zagotovite optimizirano vsebino in prilagodite spletno stran svojim potrebam. Piškotke lahko upravljate s spreminjanjem nastavitev brskalnika. Z nadaljno uporabo naše spletno stran, ne da bi spremenili nastavitve vašega brskalnika, se strinjate z uporabo piškotkov. Več o tem lahko najdete v Pravilniku o zasebnosti naše spletne strani.