• Domov /
  • Zgodovina vozila

Preveri zgodovino vozila

Pregled zgodovine vozila je najpomembenjši ukrep, ki ga morate storiti pred nakupom rabljenega avtomobila. Neuspešna izvedba tega dejanja vas lahko stane. Zapomnite si; skrite napake je težko odpraviti.

Spodaj navedeni so najpomembnejši elementi, na katere morate biti pozorni pred nakupom rabljenega avtomobila.

VIN številka

Prav tako poznana kot številka karoserije je edinstvena 17-znakovna identifikacijska številka vozila (VIN – Številka za identifikacijo vozila). Z dekodiranjem VIN lahko določite model avtomobila, leto izdelave, vrsto karoserije ter celo opremo, ki je v vozilo nameščena. Pred nakupom rabljenega avtomobila tako vedno zahtevajte VIN številko. Dekodirajte VIN in ga primerjajte z informacijami, ki jih je podal prodajalec.

Zgodovina vozila - informacije o vozilu na podlagi VIN številke

Oprema

Primerjava dejanske opreme v vozilu s tisto, ki je bila v avtomobil prvotno nameščena, lahko razkrije, če je bilo vozilo vpleteno v kakršne koli nesreče. Popravilo težko poškodovanega vozila je drago; prodajalci pogosto iščejo prihranke na ta način, da prvotno opremo nadomestijo s cenovno ugodnejšo opremo, katere specifikacije so nekoliko drugačne. Pri nakupu rabljenega vozila morate tako vedno preveriti barvo oblazinjena, avtomobila ter steklo, barvo elementov, kot so blatniki, ogledala, ročaji itd. Kot tudi, če so stranska ogledala ogrevana in električna. Ne pozabite na druge dodatke, kot je vrsta navigacije in avdio sistem. Če so bili te elementi med nesrečo poškodovani, se pogosto zamenjajo z neoriginalnimi ali rabljenimi deli, ki so bili odvzeti z drugih modelov in imajo nekoliko drugačne specifikacije.

Zgodovina vozila - oprema vozila po VIN številki

Baza podatkov o ukradenih vozilih

Pregled baze podatkov o ukradenih vozilih prinese informacije, če je vozilo pravno kupiti. Če so dokumenti resnični in je vozilo legalno vam bo poročilo to razkrilo, saj bo pregledalo vse baze podatkov o ukradenih vozilih. Nakup ali lastništvo ukradenega vozila vas lahko drago stane; ne le, da bi ga odvzeli, prav tako svojega denarja ne bi prejeli nazaj.

 Zgodovina vozila - baza podatkov o ukradenih vozilih

Prevrtenje kilometrskega števca

Prevrtenje kilometrskega števca je zelo pogosta praksa v številnih državah, ne le na Poljskem.
Po ocenah ima kar 30% avtomobilov, prodanih v Nemčiji, prevrtene kilometrske števce.Za Poljsko takšni podatki niso na voljo, a praksa je lahko celo pogostejša, kot v Nemčiji. Ni težko razložiti, zakaj ljudje to počnejo; želijo prikazati boljše število prevoženih kilometrov, saj tako povišajo ceno avtomobila. : to se lahko najprej že zgodi v tujini, potem pa še na Poljskem. AutoDNA zbira informacije o številu prevoženih kilometrov in vse informacije, ki so na voljo, vključi v izbrano poročilo.

Zgodovina vozila - prevrtenje kilometrskega števca

Poškodovana vozila

Vozila, ki so bila poškodovana in potem popravljena je najlažje (najcenejše) kupiti. Večina izmed njih je uvožena iz Nemčije in Nizozemske, a število takšnih vozil je na Poljskem vse višje. Ker je na takšnih vozilih preprosto ustvariti profit so popularna med profesionalnimi prodajalci rabljenih vozil. To je razlog, zakaj je priporočljivo uporabiti storitev autoDNA, saj bo poročilo prikazalo kakršne koli informacije o škodi, ko boste vnesli VIN številko vozila, ki ga želite kupiti.

Zgodovina vozila - informacije o tem, ali je avto bil oz. je poškodovan

Davčne zastavitve

Državne zastavitve služijo uradom za izterjavo dolžnih plačil davkov, prispevkov za socialno varnost, denarnih kazni ipd.. Obremenjujejo avtomobil tudi po njegovem prehodu v last druge osebe, ki nima nobenih neporavnanih davčnih ali drugih obveznosti. Zato je tudi za kupca rabljenega avtomobila zelo pomembno to, ali je dani avtomobil zastavljen ali ne.

Zgodovina vozila - Davčne zastavitve

Raba vozila

Vozila, ki so se predhodno uporabljala kot taxi, bodo imela 400-500,000 km. V primerjavi z vozili za zasebno rabo enakega letnika, bo število prevoženih kilometrov skoraj podvojeno. Lizing in poslovna vozila je mnogo preprosteje potrditi, saj večino prodaja podjetje, ki nudi lizinge, ki zgodovine avtomobila ne bo skrivalo pred potencialnim kupcem. Ko govorimo o tehničnem stanju vozila pa ne moremo biti popolnoma prepričani, dokler se ne izvede pregled. Nekateri avtomobili ali motorji so pogosto ciljno poškodovani ali nepopolni, drugi pa so v popolnem stanju. Enako velja za avtomobile, ki so jih uporabljala najemniška podjetja; ni pravil, ko govorimo o njihovem tehničnem stanju. A vendar – glede na število ljudi, ki so avtomobil predhodno že vozili in ima prav vsak različne veščine in izkušnje, lahko sklepamo, da njihovo stanje ni najboljše.

Zgodovina vozila - podatki o predhodni uporabi vozila

Fotografije vozila

Pri nakupu rabljenega avtomobila si je priporočljivo ogledati predhodne fotografije vozila, če so le te na voljo. Morda ne veste, da je bilo vozilo vpleteno v nesreče ali trke, a to vam bodo razkrile fotografije, saj je z njih običajno razvidno, če so bile na avtomobilu izvedene kakršne koli spremembe; medsebojno primerjajte fotografije in hitro boste odkrili kakršno koli razlikovanje

Če je na voljo več slik, ki so bile očitno zajete v različnih časovnih obdobjih, lahko pomeni, da se je avtomobil večkrat prodajal; s strani enega ali več prodajalcev.

Zgodovina vozila - arhivirane fotografije vozila
Spletna stran uporablja piškotke, zaradi zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, s katerimi lahko uporabite naše storitve, zagotovite optimizirano vsebino in prilagodite spletno stran svojim potrebam. Piškotke lahko upravljate s spreminjanjem nastavitev brskalnika. Z nadaljno uporabo naše spletno stran, ne da bi spremenili nastavitve vašega brskalnika, se strinjate z uporabo piškotkov. Več o tem lahko najdete v Pravilniku o zasebnosti naše spletne strani.