autoDNA svetuje
voda iz izpušne cevi avtomobila

Razlogi, zakaj se sprosti voda iz izpušne cevi avtomobila

25 oktobra 2018

V vozilu z motorjem z notranjim izgorevanjem nastajajo izpušni plini med procesom izgorevanja. Seveda ti plini ne morejo ostati v motorju, zato so vsi avtomobili opremljeni z izpušnim sistemom. V bistvu je to plinovod, ki omogoča izpust izpušnih plinov iz motorja . Cev izpihuje pline skozi izpušno cev v okolico.

Včasih boste morda opazili, da se voda izpušča iz izpušne cevi. V tem primeru ne pomeni, da je to resen problem. Koristno je razumeti vse možne dejavnike, ki lahko vodijo do izpusta vode iz izpušne cevi vozila. Poznavanje morebitnih težav vam pomaga, da se odločite ali je težava resna in z tem povezan obisk mehanika.

4 najpogostejših vzrokov

Kondenzacija motorja – V procesu notranjega zgorevanja motorja nastajajo različna onesnaževala. Trije glavno onesnaževalci so vodna para, dušik in ogljikov dioksid. Ko se ogljikov dioksid in voda mešata, se izpušni plini iz izgorevalne komore mešajo. Bolj ko se motor ohladi, bolj je dim opazen. 

Vroč motor – motor proizvaja največ toplote, ko se zažene. Ampak motorno olje potrebuje čas za kroženje, tako da se komponente lahko mažejo in ohladijo. Ko je motor vroč je tudi izpušni sistem vroč. Če je zunanja temperatura hladna pride do kondenzacije v sistemu. V nekaj minutah se voda izpusti iz izpušne cevi in se tako ustvari para. 

Katalizator – Vsak avto ima komponento imenovano katalizator. Ta komponenta zmanjšuje količino strupenih plinov, ki izhajajo skozi izpušni sistem. To pomeni, da so izpušni plini vozila manj škodljivi za okolje in ljudi. Med tem procesom je tudi majhna količina vodne pare, kar lahko povzroči izhajanje vode iz izpušne cevi.

Težave z bati ali obroči – Seznam prvih treh razlogov za katere vam ni treba skrbeti. Vendar pa je zaskrbljujoče, če se iz izpušne cevi sprosti voda zaradi težav z bati ali batnimi obročki. Običajno v tem primeru voda in dim izhajata istočasno iz izpušni cevi. V tem primeru je potrebno takoj odpeljati avtomobil do mehanika.

Nasvet

V večini primerov v sistemu nastaja vodna para. Ko je zunanje okolje hladno, so tudi izpušne cevi vozila in druge s tem povezane komponente hladne. To pa po drugi strani pomeni, da toplota, ki nastane med delovanjem motorja, povzroči kondenzacijo vodne pare v sistemu.