Avtomobili

Audi A1 sportback

Dodal 15 januarja 2019

Po letu 2010 prihaja iz Seatove tovarne v Martorellu novi Audi A1 sportback. Kot je za sportbacke značilno trivratnega modela ne bo več. Ob bok se postavlja fabii, polu ter ibizi vendar s svojo športno ter agresivno zunanjosto predstavlja nekaj več. Spredaj ter zadaj so LED luči vendar osnovni žarometi ostajajo halogenski.

Notranjost je za ta segment in malčka zelo bogato opremljena ter z doplačilom lahko popolnoma digitalizirana. Na voljo sta dva paketa opreme. Osnovni basis, klasični advanced ter športni S line. Osrednji zaslon v osnovi meri 8,8 palca a sta na voljo tudi 10,1 palčni MMI plus ter MMI navigacija plus. Osrednji digitalni merilniki so del serijske opreme vendar za vrhunsko ozvočenje Barig&Olufsen bo potrebno doplačati 900 evrov.

Motorji bodo tokrat zgolj bencinske različice. Dve litrski trivaljni različici ter ena 1,5-litrska štirivaljna različica TFSI. Njihova moč bo znašala od 95KM do največ 150KM. Menjalnika bosta 5 ter 6-stopenjski ročni in 7-stopenjski avtomatski S tronic s suho sklopko. “Mokra” 6-stopenjska avtomatska sklopka prihaja kasneje.

Pa še cene. Najcenejši A1 bo na voljo za 20 tisočakov ter najdražji malo manj kot 27 tisoč evrov.

 

Novice

Nemčija uvaja cestnine za osebne avtomobile oktobra 2020

Dodal 10 januarja 2019

Sporazum, ki uvaja cestnine za osebna vozila je bil podpisan v nedeljo. Ta nova dajatev pa ne prinaša dodatne obremenitve za domačine saj bodo nemški vozniki v zameno za plačilo cestnine, deležni znižanega plačila davka na osebna vozila.

Vinjete naj bi prodajala dve podjetji in sicer za obdobje 12 let. Vrednost za to obdobje bo znašala najmanj dve milijardi evrov.

Avtomobili

Novi BMW X6

Dodal 8 januarja 2019

Njegova zgodovina sega v leto 2007 in je osvojil že več kot 100 tisoč kupcev. Gre za mešanico športnega terenca in kupeja vendar v drugo generacijo BMW ni vložil prav veliko truda, kar se je poznalo v slabših prodajnih številkah. Tokrat prihaja na trg tretja generacija, drugačna in predvsem posebna. Šlo bo za oblikovno renesanso, zadek bo še bolj kupejevski, napihnjen prednji del ter vso potrebno agresivnost, ki smo jo pogrešali pri pretekli generaciji.

Prvič bo na voljo off-road paket, ki bo prinesel popolnoma novo ureditev potniške kabine. Na osrednji konzoli bo 12,3 palčni zaslon na dotik z upravljalnikom iDrive ter dva 10,1-palčna  zaslona na hrbtnem delu prednjih vzglavnikov.

Najmanj sprememb bo pri pogonskih agregatih. Na začetku bo na voljo klasični trilitrski šestvaljnik turbodizel v različicah 30d, 40d ter 50d od 195 do 294 kilovatov. Bencinski V8 bo na začetku na voljo zgolj za ameriški ter azijski trg. Čez leto dni pa prihaja tudi različica M, ki jo bo poganjal znan 4.4-litrski V8 biturbo s 600KM.

Nasveti

Simptomi poškodovanega ali umazanega zračnega filtra

Dodal 3 januarja 2019

Čeprav je zračni filter za avtomobil majhna in poceni naprava, je bistven element porabe goriva in zmogljivosti. Za pravilno delovanje različnih mehanizmov vozila je potreben čisti zračni filter. Čisti zračni filter vozniku prinaša številne prednosti, vključno z zmanjšano porabo goriva, nižjimi nivoji izpušnih plinov, boljšim pospeševanjem in celotno zmogljivostjo motorja.

Na srečo je zamenjava zračnega filtra vozila precej preprosta. Preden pa zamenjate zračni filter v avtomobilu, se morate najprej prepričati, da so simptomi povezani z obrabo ali umazanijo na zračnem filtru in ali res potrebuje zamenjavo.

Simptomi poškodovanega ali umazanega zračnega filtra

Tu smo izpostavili najpogostejše in najbolj zaskrbljujoče simptome, povezane z umazanim zračnim filtrom. Če se pri uporabi vašega vozila pojavi kateri od teh simptomov, se morda zavedate možnih vzrokov.

Motor zveni čudno

Eden od simptomov, ki se nanaša na napačen ali umazan zračni filter, je dejstvo, da se motor pri prostem teku začne čudno slišati. Prav tako lahko pride do težav pri zagonu vozila. Na primer, če slišite čuden hrup, ki spominja na kašljanje ali nespečnost, medtem ko stojite pred prometnim znakom, je lahko znak, da v motorju ne kroži dovolj zraka, zato je verjetno treba zamenjati zračni filter vozila.

Zmanjšana zmogljivost

Če imate težave s pospeševanjem vozila, lahko to pomeni, da je zračni filter preveč umazan. Umazan filter preprečuje vstop zraka v motor, kar pa moti pospeševanje vozila. Ta težava je pogosto povezana s splošnim zmanjšanjem moči motorja. Motor potrebuje čisti zrak za proces zgorevanja, vendar umazani zračni filter bistveno preprečuje dovod čistega zraka. To zmanjšuje moč motorja in lahko povzroči tudi neenakomerno pospeševanje avtomobila.

Sprememba povprečne porabe goriva

Spremljanje porabe goriva vam daje idejo o rednih stroških, povezanih z vozilom, vendar pomaga tudi pri zaznavanju povečanja povprečne porabe goriva, kar je tudi znak okvarjenega ali umazanega zračnega filtra. Umazan zračni filter povzroča težave pri gladkem procesu zgorevanja, kar pomeni, da se zažge več goriva kot običajno. Če lahko spremljate povprečno porabo goriva, lahko prihranite znatne količine.

Težave s svečkami

Vžigalne svečke motorja lahko postanejo umazane in zamašene, če pokvarjeni filter preprečuje vstop zraka v mešanico goriva. To lahko povzroči težave pri prostem teku, zagonu vozila in zagonu motorja.

Če ste doživeli katero od zgornjih težav, boste morda morali zamenjati zračne filtre vozila. Če želite zamenjati filtre poskrbite, da jih bo zamenjal vaš mehanik.

 

 

 

Avtomobili

McLAREN 720S SPIDER

Dodal 1 januarja 2019

McLAREN je po dveh projektih po imenu Senna ter Speedtail predstavil 720S Spider. Prazen tehta zgolj 1322 kg in z 4-litrskim V8 motorjem z 710Km pospeši do stotice zgolj v 2,9 sekunde. Z nameščeno streho je njegova končna hitrost 341 km/h, brez nje pa 325 km/h. Streha je narejena iz karbona in se zloži v 11 sekundah do 50 km/h. Kot dodatek in za doplačilo bo lahko kupec omislil tudi prosojno streho, ki z pritiskom na gumb prepušča svetlobo ali ne. Spider bo na voljo v 23 barvah ter tremi različicami opreme. Na trg prihaja spomladi.