Novice

Na italijanskih avtocestah odslej 150 km/h?

Dodal 15 novembra 2018

V parlament so podali predlog, ki predvideva zvišanje najvišje dovoljene hitrosti na avtocesti iz 130 km/h na 150 km/h vendar samo na odsekih, kjer so trije vozni pasovi. zagovorniki tega predloga so namreč prepričani, da si s tem dosegli večjo pretočnost prometa. Ali bo nov predlog sprejet ali ne bo znano v naslednjih dneh.

Nasveti

Razlogi zakaj vzvratna prestava ne deluje

Dodal 8 novembra 2018

Za vsako vozilo je pomembna vzvratna vožnja ter parkiranje. V kolikor vzvratna prestava ne deluje je skoraj nemogoče uporabljati vozilo. Takšne tehnične okvare so precej pogoste ne glede na model avtomobila.

1.Nizka količina olja v menjalniku

Če je nivo olja v menjalniku prenizek lahko pride do nepravilnega delovanja. Nizek nivo tekočine lahko povzroči različne težave, kot so drsenje, težave pri premikanju ročice in pregrevanja. V primeru nizkega nivoja tekočine vzvratna prestava morda ne bo več delovala zaradi pregretja. Glavni vzrok je lahko uhajanje tekočine

2. Obrabljeno tesnilo ventila

Ventili so podrobnosti, ki se nahajajo v vsakem samodejnem menjalniku. Ohišja so glavni element, ki usmerjajo pretok hidravlične tekočine skozi ventile. Hidravlična tekočina vozniku omogoča nemoteno menjavanje prestav. Če se regulator tlaka in drugi ventili preveč obrabijo pride do težav pri prestavljanju.

3. Zmanjšan pritisk v menjalniku

Padec notranjega tlaka v menjalniku je lahko posledica obrabljene matice, ki je povzročila uhajanje. V primeru puščanja menjalnik ne more pravilno delovati.

4. Okvara senzorja hitrosti

Samodejni menjalniki imajo svoje senzorje hitrosti. Imajo pomembno vlogo pri prestavljanju. Če nekateri senzorji hitrosti, še posebej senzor hitrosti vhodne gredi, nehajo delati to povzroči težave pri vzvratnem prestavljanju.

5. Preklopno stikalo

To stikalu vozniku omogoča izbiro načina vožnje, ki je v določeni situaciji najustreznejša. če je stikalo za način vožnje nepravilno naravnano lahko pride do situacije, ko vzvratna vožnja ni mogoča.

Avtomobili

BMW serije 8 kabriolet

Dodal 6 novembra 2018

Pol leta po predstavitvi kupejevske različice je BMW predstavil osmico tudi v kabriolet različici. V osnovi gre za enak avto le, da ima ta pomično streho. Streha se pomika električno in se pospravi zgolj v 15 sekundah in deluje vse do 50 km/h.

Uradno bo predstavljena v teh dneh v Los Angelesu. Nova osmica kabrio bo na voljo s štirikolesnim pogonom ter dvema motorjema. 840 xDrive z 3-litrskim dizlom in dvema turbo polnilnikoma s 320 konji ter M650i xDrive 4,4 litrskim V8 bencinskim motorjem s 530 KM. Od nič do sto pospeši v 3,9 sekunde.

Nasveti

4 razlogi zakaj volan vibrira pri nizki ali visoki hitrosti

Dodal 1 novembra 2018

Vsi avtomobili bi morali voziti v normalnih pogojih gladko in brez tresljajev še posebej, če je površina ceste dobra. Možno je, da doživite občasne vibracije volana a to je povsem običajen dogodek v nekaterih situacijah.

4 glavni razlogi

PNEVMATIKE

To je najverjetnejši razlog. Naloga volana je nadzorovati smer koles, zato je logično, da se težave s pnevmatikami kažejo na ta način. Najpogosteje ugotovljena krivda so neuravnotežene pnevmatike. V takšni situaciji vibriranje ni mogoče čutiti pri nizkih hitrostih temveč, če je hitrost večja, bolj opazno je tresenje volana. Preverite ali so vse pnevmatike ravne, ker ponavadi je težava posledica neenakomerne obrabe pnevmatik. Če opazite, da je ena stran obrabljena  zamenjajte kolesi, da poravnate obrabo. Poleg tega se prepričajte, da so vse pravilno napolnjene z zrakom.

KOLESA

Če težava ni v pnevmatikah preverite kolesa. Delovanje pnevmatike je v veliki meri odvisno od stanja nosilne konstrukcije. Začnite s pregledom kolesnih ležajev. Čeprav teoretično zdržijo celotno življenjsko dobo vozila je lahko v realnosti drugače.

PARALELNI IN KROGELNI SPOJI

Te težave so enostavne za diaognisticiranje. Če volan vibrira samo pri vrtenju in nikoli pri vožnji naravnost potem je kriva vzporedna letev. Obrabljeni kroglični ležaji pa ustvarjajo nasprotno težavo. Tresenje se pojavlja pri vožnji naravnost.

 

OS KOLESA

V primeru težav z vibracijami zaradi nedavne nesreče začnite preiskovati druge vzroke, saj je verjetno, da je os kolesa ukrivljena ali poškodovana. Ta vrsta vibracij je ponavadi najmočnejša pri visokih hitrostih, lahko pa je opazna tudi pri vožnji počasi. Neustrezna zgibna gred pogosto povzroči, da se volan po naključju premakne Zato se volan neodvisno vrti levo ali desno, kar je pomemben opozorilni znak za vsakega lastnika avtomobila.