Avtomobili

Prenovljeni Fiat 500x

Dodal 18 septembra 2018

Fiat predstavlja 500x z osveženo zunanjostjo, veliko novih varnostnih sistemov ter novo paleto motorjev.

Preoblikovana sta predvsem sprednji ter zadnji odbijač ter žarometi. Slednji dobivajo led osvetlitev kar pripomore k večji učinkovitosti ter varčnosti. Notranjost je bolj ergonomsko oblikovana ter tokrat z multimedijsko napravo uconnect s kar 17,8- centimetrskim zaslonom na dotik.

Pester je tudi izbor asistenčnih sistemov, ki skrbijo za udobje ter varnost med samo vožnjo. Vse različice so po novem serijsko opremljene s sistemom za prepoznavanje prometnih znakov ter uravnavanje hitrosti glede na omejitev hitrosti in sistemom za ohranjanje vozila znotraj voznega pasu. Za doplačilo so na voljo sistem za zaznavanje vozil v mrtvem kotu ter sistem za zaviranje v sili kot tudi aktivni tempomat.

Prenovljeni so tudi motorji in sicer največja novost je družina bencinskih motorjev imenovana firefly. Gre za litrski turbobencinski trivaljnik z 120KM ter 1,3- litrski turbo štirivaljnik z 150 KM.

Nasveti

Zavorne ploščice. Kaj morate vedeti, preden jih zamenjate

Dodal 13 septembra 2018

Zavorne ploščice so ene izmed tistih stvari na avtomobilu, ki jih je potrebno najprej zamenjati. So kovinske plošče, ki so pritrjene na torno ploščo. Te plošče morajo biti pravilni profilirane, da zagotovijo njihovo prosto gibanje.

Obstajajo dve možnosti za izdelavo zavornih ploščic. Pri prvem je mogoče uporabiti mehkejši material, ki deluje tiho ter absorbira vibracije. Trši material se obrablja počasneje vendar je hrup pri trenju glasnejši. Proizvajalci morajo tukaj poiskati zlato sredino, ki pa jo lahko dosežejo z dolgotrajnimi laboratorijskimi testiranji.

Prah, ki nastaja pri trenju zavornih ploščic je resen problem, ki ga v laboratorijih poizkušajo rešiti saj proizvajalci, ki proizvajajo kopije uporabljajo strupene materiale kot so živo srebro, kadmij, krom, medenina, … Standard ECE R-90 prepoveduje uporabo teh materialov.

Potrebno je omeniti zanesljivost pri različnih temperaturah. To je dejavnik, ki je za voznika zelo pomemben in vpliva neposredno na njegovo varnost. Pri trenju so ploščice ter diski izpostavljeni temperaturam večjim od 500 stopinj celzija. Slaba kakovost materiala lahko spremeni strukturo in tako ne omogoča več učinkovitega trenja.

Najnižja cena končnega izdelka

Praviloma najnižjo ceno dosežejo z uporabo slabih ter nekakovostnih tornih materialov ter omejevanjem laboratorijskih testov. No potrebno kupovati orginalne dele proizvajalcev avtomobilov ali izdelkov znanih podjetjev. Pomembno je, da je vse v skladu s standardi ECE ter za kaj bomo ploščice uporabljali. Ali gre to za športno vožnjo, dirkanje,…

Začetni nizki prihranki niso primerljivi s stroški, ki se lahko pojavijo, če zavorni sistem vozila ni več učinkovit ,…

 

Avtomobili

Povsem električni Mercedes EQC

Dodal 11 septembra 2018

EQC ima dva elektromotorja, ki skupaj proizvajata 407 KM ter pogon na vsa štiri kolesa in tako pospeši od 0-100 km/h v 5,1 sekunde. Njegov doseg znaša 450 km kar zagotavlja baterija z kapaciteto 80 kWh. Z Mercedesovim hitrim polnilnikom Wallbox se do 80% zmogljivosti napolni v 40 minutah.

Zunanjost je bolj ali manj že bila znana saj izhaja iz koncepta EQ. Opustili so strešne sani za boljšo aerodinamiko, luči vsebujejo optična vlakna ter LED žaromete za popolno svetlobo ponoči. Kolesa bodo na volj od 19 pa vse do 21 palcev.

Notranjost je osvetljena z modro ambientalno osvetljavo in premore le vrhunske materiale. EQC bodo serijsko začeli izdelovati v začetku leta 2019.

Novice

Volkswagen golf variant se poslavlja?

Dodal 6 septembra 2018

Volkswagen bo na avtomobilskem sejmu v Ženevi predstavil že deveto generacijo golfa. Kot poroča Autocar so se pri nemškemu proizvajalcu odločili poenostaviti paleto modelov z oznako Golf. To pomeni, da se poslavlja trivratna različica kot tudi karavan.

Bencinski 1,5-litrski TSI z 150KM z možnostjo izklapljanja valjev bo ostal nespremenjen, novost bo bencinski litrski trivaljnik ter 2-litrski dizelski TDI večje zmogljivosti ter manjših emisij.

Avtomobili

Laborghini aventador SVJ

Dodal 4 septembra 2018

Aventador v različisi SVJ velja za najhitrejšega novega lamborghinija in bo izdelan zgolj v 900 primerkih.

To različico poganja 6,2-litrski V12 motor z 770 KM in ima pogon na vsa štiri kolesa. Najvišja hitrost znaša 350 km/h ter pospeši od nič do sto zgolj 2,9 sekunde. Zanimivo je štirikolesno krmiljenje ter nov aeorodinamični paket, ki ustvari kar 40 odstotkov večji podtlak.

Uporabljeni so ultra lahki materiali, ki so zasnovani za maksimalno zmogljivost ter povzročajo osupljivo zasnovo. Izboljšan aerodinamični profil, popolnoma preoblikovana sprednja stranska krila, ki so večja ter zadnja krila v obliki omega in vgrajeni izpuhi iz ogljikovih vlaken.

Notranjost je zasnovana na aeronavtičnem navdihu, ki da je SVJ-u še poseben značaj. Ogljikova vlakna so uporabljena tako v sedežih, vratih ter osrednji konzoli.