Avtomobili

Prenovljeni renault kadjar

Dodal 29 januarja 2019

Novi kadjar je bil deležen prenove dnevnih luči ter meglenk. Na zadku so tako nove LED luči ter sprednji ter zadnji odbijač, ki bosta poskrbela za bolj robusten videz.

Kot se spodobi za prenovo je te deležna tudi notranjost. Bogatejša je za ambientno osvetlitev notranjosti ter več kromiranih dodatkov, nova posodobljena sredinska konzola ter sodobnejši večnamenski zaslon.

Za pogonski sklop bosta skrbela dva bencinska ter da dizelska motorja z močmi od 116KM do 159KM v kombinaciji z ročnim ali samodejnim menjalnikom.

Prenovljeni kadjar bo na boljo že od 20.490 evrov.

Nasveti

Veliko število kilometrov? Kako to opazite?

Dodal 24 januarja 2019

Vsak kilometer, ki ste ga prepotovali, je kot dodatna stran v knjigi o življenju avtomobila. Kako preveriti ali ima vozilo res dolgo zgodbo?

Prodajanje avtomobila je povezano  s staro šalo, kjer se oglas glasi: “Določite svojo ceno s številom prevoženih kilometrov”. Grozno se je zavedati, da smo kupili vozilo s kilometrino več kot 200.000 kilometrov, čeprav je prodajalec potrdil, da jih ima le 90.000. Občasno lahko slišite, da se zaostruje prodajna zakonodaja, vendar se morate še vedno zavedati, kako se zaščititi pred takšnim problemom.

Ni skrivnost, da imajo lahko avtomobili stari 3 in 4 let presenetljivo veliko število kilometrov. Zgolj primer. Vozila, ki jih uporabljajo kurirji ali prodajni zastopniki. Prilagoditev kilometrine pomaga dvigniti ceno in olajša odstranitev vozila iz voznega parka. Kaj morate imeti v mislih, da ne boste postali žrtev prodajalca slabih namer?

V primeru novejšega avtomobila je pogosto težje razumeti koliko ga je uporabljal prejšnji lastnik. Vendar v večino primerov ne vlagajo veliko denarja v njihovo oskrbo, ker ni zelo donosna. Za starejše modele njihovi lastniki ne skušajo skriti visoke kilometrine za vsako ceno. Izrabljeni avtomobil se ne more prodajat po zelo visoki ceni, dodatno investiranje pa pomeni manj dobička za prodajalca.

Prvi znak, ki označuje veliko kilometrino je videz sprednjega dela vozila. Barva, ki je razpokana, obrabljena ali opraskana pomeni, da je bilo vozilo veliko uporabljeno. Škoda žarometa je tudi dejavnik pri določanju stanja vozila – kakršna koli napaka, ki se nanaša na visoko stopnjo obrabe pomeni, da je potrebno zamenjati ustrezne elemente.

Splošno stanje avtomobila in njegovo veliko kilometrino izda vetrobransko steklo. Več mikro razpok in vdolbin, ki jih lahko opazite večja je kilometrina vozila.

Stanje karoserije je zagotovo eden najpomembnejših dejavnikov, saj pomanjkljivosti povezane z njimi omogočajo oceno prevožene razdalje in diagnosticiranje morebitnih težav.

Največ pozornosti je treba posvetiti dejavnikom, ki se nanašajo na izgled vozila: stanje pokrova motorja (praske, obrabljena barva), pomanjkljivosti žarometov, stanje vetrobranskega stekla (praske na steklu in udrtine na okvirju), splošno stanje karoserije.

Poglejmo v avto

V vozilu boste našli dodatne informacije, ki vam bodo pomagale oceniti kilometrino vozila. Prvi znaki velike uporabe so znaki obrabe na volanu in prestavni ročici menjalnika. Dodatni dejavniki, ki jih je potrebno upoštevati so poškodbe sedežnih prevlek in stanje oblazinjenja. Usnjene ali velurne prevleke olajšujejo odkrivanje napak. Pri gledanju voznikovega sedeže je potrebno paziti ali je zelo “utopljen” ali izrabljen. Včasih so vidne torne oznake, praske in celo razpoke. Na večje število prevoženih kilometrov lahko opozarja tudi stanje naslonjala za roke ob voznikovem sedežu. Plastičnih detajlov se ne bi smelo spreminjati niti po 30-40.000 kilometrih.

Lastniki in trgovci pogosto puščajo neočiščene dele, kot so ročaj na vratih ali gumbi, na primer električna ročna zavora. Pogosto guma ali barva, ki obkroža gumbe označujeta znake obrabe, ki se lahko celo odstrani. Ponuja tudi koristne nasvete o samih gumbih. Izrabljeni simboli jasno kažejo, da so bila uporabljena ta stikala.

Pomembno je tudi pregledati stanje različnih vzvodov in pedal. Dva navidezno nedolžna elementa – bolj sta obrabljena in poškodovana večja je verjetnost, da sta bila veliko v uporabi. Takšne podrobnosti kupcu pošiljajo zelo jasne signale vendar jih pogosto zanemarjajo.

Seveda celotno resnico o kilometrih lahko najdete tudi pri pregledu popolnoma praktičnih elementov, kot so zavorni koluti ter vseh vrst tesnil in stanja motorja. Priporočljivo je, da se pred nakupom posvetujete z mehanikom, saj je treba za preverjanje številk, ki jih je objavil prodajalec opraviti pregled šasije vozila.

Datum izdelave plastičnih delov

Nekateri plastični deli (npr. pepelnik, žarometi,… ) so vgravirani z letnico in mesecem izdelave. To nam omogoča, da se odeni kdaj ne na neko vozilo nameščen ta plastični del. ( običajno uporabljajo plastične dele takoj po njihovi proizvodnji.) Če se datum izdelave leve in desne prednje luči razlikuje se bili verjetno ustrezni deli zamenjani, na primer zaradi trčenja. Poleg tega je datum proizvodnje mogoče najti na oknih vozila.

Bolje je biti previden

Če se odločite za nakup rabljenega avtomobila, ki je dvomljiv glede na število njegovih prevoženih kilometrov morate skrbno spremljati nekatere podrobnosti. Med njimi so praske, madeži, oznake obrabe, razpoke, barvne razlike med notranjimi elementi in prevelike reže med deli telesa. Zlasti preverjanje VIN in strokovni pregled pomagata določiti kilometrino določenega vozila. Seveda lahko prodajalec pravilno očisti avtomobil, zamenja obrabljene dele in zamenja notranjost. Zaradi takšnih dejavnikov je težko dokazati, da je bilo odčitavanje kilometrov spremenjeno. Bodite previdni. če je avtomobil popolnoma čist ( še posebej pod pokrovom). Potem, ko veste na kaj morate biti pozorni lahko bolje prepoznate znake nevarnosti.

Avtomobili

Toyota supra

Dodal 22 januarja 2019

Toyota je na salonu v Detroitu po nekaj sušnih letih predstavila novo supro. Športnika so gradili s pomočjo BMW-jeve platforme z namenom, da bi privarčevali pri stroških razvoja. Avto bo poganjal BMW-jev trilitrski V6 motor s 335 konji. Menjalnik bo avtomatski 8-stopenjski, kar bo supro od 0-100 km/h pognalo zgojl v 4,1 sekunde. Hitrost bo tovarniško omejena na 250 km/h.

japonski mojstri iz Gazoo Racinga so poskrbeli za optimalne nastavitve ter razporeditev teže.

Cena za evropski trg še ni znana je pa znana v ZDA, ki bo znašala 49.990 ameriških dolarjev.

 

 

 

Nasveti

Avtomobilske kamere. Ali jih je vredno kupiti?

Dodal 17 januarja 2019

Vgrajena kamera je uporabno orodje za vsakega voznika. To bo imelo pozitiven učinek na druge voznike in lahko dokazuje vašo nedolžnost v primeru prometne nesreče. Ni pametno varčevati na račun vgrajene kamere, saj je to včasih zna biti nespametna poteza. Bodite pozorni in kupite kamero, ki ustreza vašim potrebam ter zahtevam.

Zakaj kupiti  kamero?

Danes postajajo kamere v vozilih vse bolj priljubljene. V prometu je veliko voznikov, ki redno kršijo prometna pravila. Več prometnih vozil opremljenih z vgrajenimi kamerami, večja je možnost zajemanja prometnih prekrškov in njihovo prijavljanje policiji. Samo dejstvo, da se je v prometu pojavilo vedno več vozil opremljenih z vgrajenimi kamerami lahko zagotovi boljše obnašanje drugih voznikov. Kamera v vozilu lahko pozitivno vpliva na voznikove navade saj, če veste, da se vaše aktivnosti ves čas beležijo se boste v prometu ravnali po predpisih. Gledanje video posnetkov lahko pomaga izboljšati vaše vozne navade. Medtem ne boste opazili, da med vožnjo delate napake, ki vam jih bo kamera razkrila. 

kamera na vozilu ne pomaga le pri preprečevanju nesreč temveč pomaga tudi, ko se je zgodila. Če ste vozili po prometnih pravilih so posnetki dokaz. Posnetke lahko pošljete policiji, kar pomaga preprečiti, da bi vas povzročitelj nesreče poskušali obtožiti.

Ali imajo kamere tudi slabosti? Komajda vendar na žalost je lahko kamera v avtu dodatno breme za akumulator vašega avtomobila. Načeloma kamera ne bi smela povzročati težav, če gre za pravilno delujočo.

Kako izbrati pravilno kamero?

Na trgu je veliko različnih kamer. Nekateri od njih so na voljo le za 20 evrov. Poskusimo določiti, kaj je treba upoštevati pri nakupu.

Kakovost slike je pomembna

Kakovost slike je zelo pomembna.  Priporočena ločljivost je 1280 x 720 px (tako imenovana 720p ali HD ). Najbolj optimalna je FULL HD : 1920 x 1080 px. Če uporabljate fotoaparate z nižjo ločljivostjo, je kakovost slike slaba.

GPS

Če ima naprava še vedno GPS, ne bo samo shranila prometnih razmer, ampak tudi vašo lokacijo in hitrost. To je lahko koristno v mnogih primerih: uporabite ga lahko, če morate dokazati, da niste presegli hitrosti, in to bo omogočilo, da boste lahko ugotovili, kje ste med potovanjem doživeli določene dogodke.

 

Avtomobili

Audi A1 sportback

Dodal 15 januarja 2019

Po letu 2010 prihaja iz Seatove tovarne v Martorellu novi Audi A1 sportback. Kot je za sportbacke značilno trivratnega modela ne bo več. Ob bok se postavlja fabii, polu ter ibizi vendar s svojo športno ter agresivno zunanjosto predstavlja nekaj več. Spredaj ter zadaj so LED luči vendar osnovni žarometi ostajajo halogenski.

Notranjost je za ta segment in malčka zelo bogato opremljena ter z doplačilom lahko popolnoma digitalizirana. Na voljo sta dva paketa opreme. Osnovni basis, klasični advanced ter športni S line. Osrednji zaslon v osnovi meri 8,8 palca a sta na voljo tudi 10,1 palčni MMI plus ter MMI navigacija plus. Osrednji digitalni merilniki so del serijske opreme vendar za vrhunsko ozvočenje Bang&Olufsen bo potrebno doplačati 900 evrov.

Motorji bodo tokrat zgolj bencinske različice. Dve litrski trivaljni različici ter ena 1,5-litrska štirivaljna različica TFSI. Njihova moč bo znašala od 95KM do največ 150KM. Menjalnika bosta 5 ter 6-stopenjski ročni in 7-stopenjski avtomatski S tronic s suho sklopko. “Mokra” 6-stopenjska avtomatska sklopka prihaja kasneje.

Pa še cene. Najcenejši A1 bo na voljo za 20 tisočakov ter najdražji malo manj kot 27 tisoč evrov.