autoDNA svetuje
Veliko število kilometrov

Veliko število kilometrov? Kako to opazite?

24 januarja 2019

Vsak kilometer, ki ste ga prepotovali, je kot dodatna stran v knjigi o življenju avtomobila. Kako preveriti ali ima vozilo res dolgo zgodbo?

Prodajanje avtomobila je povezano  s staro šalo, kjer se oglas glasi: “Določite svojo ceno s številom prevoženih kilometrov”. Grozno se je zavedati, da smo kupili vozilo s kilometrino več kot 200.000 kilometrov, čeprav je prodajalec potrdil, da jih ima le 90.000. Občasno lahko slišite, da se zaostruje prodajna zakonodaja, vendar se morate še vedno zavedati, kako se zaščititi pred takšnim problemom.

Ni skrivnost, da imajo lahko avtomobili stari 3 in 4 let presenetljivo veliko število kilometrov. Zgolj primer. Vozila, ki jih uporabljajo kurirji ali prodajni zastopniki. Prilagoditev kilometrine pomaga dvigniti ceno in olajša odstranitev vozila iz voznega parka. Kaj morate imeti v mislih, da ne boste postali žrtev prodajalca slabih namer?

V primeru novejšega avtomobila je pogosto težje razumeti koliko ga je uporabljal prejšnji lastnik. Vendar v večino primerov ne vlagajo veliko denarja v njihovo oskrbo, ker ni zelo donosna. Za starejše modele njihovi lastniki ne skušajo skriti visoke kilometrine za vsako ceno. Izrabljeni avtomobil se ne more prodajat po zelo visoki ceni, dodatno investiranje pa pomeni manj dobička za prodajalca.

Prvi znak, ki označuje veliko kilometrino je videz sprednjega dela vozila. Barva, ki je razpokana, obrabljena ali opraskana pomeni, da je bilo vozilo veliko uporabljeno. Škoda žarometa je tudi dejavnik pri določanju stanja vozila – kakršna koli napaka, ki se nanaša na visoko stopnjo obrabe pomeni, da je potrebno zamenjati ustrezne elemente.

Splošno stanje avtomobila in njegovo veliko kilometrino izda vetrobransko steklo. Več mikro razpok in vdolbin, ki jih lahko opazite večja je kilometrina vozila.

Stanje karoserije je zagotovo eden najpomembnejših dejavnikov, saj pomanjkljivosti povezane z njimi omogočajo oceno prevožene razdalje in diagnosticiranje morebitnih težav.

Največ pozornosti je treba posvetiti dejavnikom, ki se nanašajo na izgled vozila: stanje pokrova motorja (praske, obrabljena barva), pomanjkljivosti žarometov, stanje vetrobranskega stekla (praske na steklu in udrtine na okvirju), splošno stanje karoserije.

Poglejmo v avto

V vozilu boste našli dodatne informacije, ki vam bodo pomagale oceniti kilometrino vozila. Prvi znaki velike uporabe so znaki obrabe na volanu in prestavni ročici menjalnika. Dodatni dejavniki, ki jih je potrebno upoštevati so poškodbe sedežnih prevlek in stanje oblazinjenja. Usnjene ali velurne prevleke olajšujejo odkrivanje napak. Pri gledanju voznikovega sedeže je potrebno paziti ali je zelo “utopljen” ali izrabljen. Včasih so vidne torne oznake, praske in celo razpoke. Na večje število prevoženih kilometrov lahko opozarja tudi stanje naslonjala za roke ob voznikovem sedežu. Plastičnih detajlov se ne bi smelo spreminjati niti po 30-40.000 kilometrih.

Lastniki in trgovci pogosto puščajo neočiščene dele, kot so ročaj na vratih ali gumbi, na primer električna ročna zavora. Pogosto guma ali barva, ki obkroža gumbe označujeta znake obrabe, ki se lahko celo odstrani. Ponuja tudi koristne nasvete o samih gumbih. Izrabljeni simboli jasno kažejo, da so bila uporabljena ta stikala.

Pomembno je tudi pregledati stanje različnih vzvodov in pedal. Dva navidezno nedolžna elementa – bolj sta obrabljena in poškodovana večja je verjetnost, da sta bila veliko v uporabi. Takšne podrobnosti kupcu pošiljajo zelo jasne signale vendar jih pogosto zanemarjajo.

Seveda celotno resnico o kilometrih lahko najdete tudi pri pregledu popolnoma praktičnih elementov, kot so zavorni koluti ter vseh vrst tesnil in stanja motorja. Priporočljivo je, da se pred nakupom posvetujete z mehanikom, saj je treba za preverjanje številk, ki jih je objavil prodajalec opraviti pregled šasije vozila.

Datum izdelave plastičnih delov

Nekateri plastični deli (npr. pepelnik, žarometi,… ) so vgravirani z letnico in mesecem izdelave. To nam omogoča, da se odeni kdaj ne na neko vozilo nameščen ta plastični del. ( običajno uporabljajo plastične dele takoj po njihovi proizvodnji.) Če se datum izdelave leve in desne prednje luči razlikuje se bili verjetno ustrezni deli zamenjani, na primer zaradi trčenja. Poleg tega je datum proizvodnje mogoče najti na oknih vozila.

Bolje je biti previden

Če se odločite za nakup rabljenega avtomobila, ki je dvomljiv glede na število njegovih prevoženih kilometrov morate skrbno spremljati nekatere podrobnosti. Med njimi so praske, madeži, oznake obrabe, razpoke, barvne razlike med notranjimi elementi in prevelike reže med deli telesa. Zlasti preverjanje VIN in strokovni pregled pomagata določiti kilometrino določenega vozila. Seveda lahko prodajalec pravilno očisti avtomobil, zamenja obrabljene dele in zamenja notranjost. Zaradi takšnih dejavnikov je težko dokazati, da je bilo odčitavanje kilometrov spremenjeno. Bodite previdni. če je avtomobil popolnoma čist ( še posebej pod pokrovom). Potem, ko veste na kaj morate biti pozorni lahko bolje prepoznate znake nevarnosti.