Najbolj brano
zmanjšanje porabe goriva

10 nasvetov za zmanjšanje porabe goriva

19 aprila 2018

Številni vozniki menijo, da je ekonomska vožnja prednostna naloga. Nasvete s katerimi lahko prihranite denar je preporosto najti. Na žalost jih je vsaj polovica narobe. Morda verjamete, da ste prihranili, medtem ko dejansko vozite tako, da bo vaš avto porabil več goriva kot običajno.

Ekonomična vožnja – mit

Mit 1: Premium gorivo se porabi počasneje

Podjetja za goriva porabijo ure, ko preizkušajo imena za njihovo premijsko gorivo. Njihovo ime mora biti kar se da privlačno. Hkrati ne morejo jamčiti, da bo uporaba njihovega 98-oktanskega goriva pripomogla k zmoglivešjemu motorju ter manjši porabi goriva. Lahko ste samo prepričani, da boste zapravili več denarja kajti gorivo premium razreda je dražje kot navadno.

Če želite uporabiti premium gorivo ugotovite kaj priporoča proizvajalec važega avtomobila. Če predlagajo višje kakovosti goriva potem to upoštevajte, drugače se držite uporabi navadnega goriva.

Mit 2 : Avtomatski menjalnik

Tudi, če je avtomatski menjalnik včasih pomenil večjo porabo, se tehnologija nenehno razvija. Starejša vozila z avtomatskim menjalnikom so modra porabila več goriva ampak nova postajajo cenejša ter z novo tehnologijo tudi bolj dodelana in z tem posledično tudi z manjšo porabo.

Mit 3 : Šibkejši motor = večji prihranek

Ta mit temelji na zamisli o zmanjševanju, ki je zelo priljubljena med strokovnjaki avtomobilske industrije. Skratka zmanjševanje števila pomeni zmanjševanje zmogljivosti motorja, da se zagotovi manjša poraba, hkrati pa zagotavlja dodatne rešitve (kot so sodobni sistemi za vbrizgavanje ali turbo polnjenje), s čimer se kompezira nastala izguba moči. Teoretično bi taki motorji morali porabljati manj goriva. Vendar se morate zavedati tega; vsak poizkus z zmanjševanjem ni bil uspešen. Nekatere enote niso zagotovile pričakovane zmogljivosti in medtem so dejansko omogočile nekaj prihkrankov, so se izkazali za veliko dražje, ko se je motor pokvaril ste morali investirati v popravila (kar se je zgodilo veliko hitreje kot pri motorjih z ustrezno velikostjo).

Mit 4 : V prostem teku se zmanjša poraba goriva

V nasportju z ljudskim prepričanjem je prosti tek porabljeno gorivo. Ko je motor v prostem teku ima stalo oskrbo z gorivom. Ko spremenite prestavo, vendar ne pospešite, je oskrba z gorivom prekinjena. To je razlog zakaj lahko prihranite denar z uporabo motorja, da zmanjšate hitrost, ko vidite rdečo luč pred sabo namesto, da bi se približali luči v prostem teku.

Mit 5 : Pospešite počasneje, da prihranite gorivo

Med vožnjo poskrbite, da boste čim hitreje pospešili. Pazite, da to storite gladko, čeprav ne pritiskajte pedala v tla in naj ne traja predolgo. Najbolje je pritisniti pedal do polovice.

Mit 6 : Varčna vožnja ohranja nizko število vrtljajev motorja

To preprosto ni res. Varčna vožnja pomeni ohranjanje optimalne hitrosti motorja. To ne pomeni, da mora biti nizka. Večina bencinskih motorjev deluje med 2000 in 3000 vrt/min. Pri dizelskih motorjih so razlike večje kot pri bencinskih zato vam je boljše preprosto prebrati priročnik vašega avtomobila, ki vam bo povedal katero število vrtljajev je za vaše vozilo optimalno.

Mit 7 : Počasnejši, cenejši

Na srečo je tudi to narobe.  Poraba je dejansko povezana s hitrostjo vožnje, vendar je vse odvisno od značilnosti motorja. Pri tipični družinski porabi avtomobila je najnižja, če uporabljate najvišjo prestavo pri 80-90 km/h.

Mit 8 : Starejši avtomobil porabi več goriva

Res je, da so avtomobili, ki so bili proizvedeni pred leti, porabili več goriva kot novi. Še vedno pa se poraba ne sme spremeniti, ko postane vaš avto starejši. Če opazite povečano porabo goriva morate pregledati avtomobil saj je prišlo do določene okvare.

Mit 9 : preden začnete vožnjo morate avtomobil ogreti

Kot smo že pojasnili, prosti tek pomeni večjo porabo, zato boste enostavno zapravljali denar. Ne samo to, novi pogonski agregati se segrejejo med vožnjo. Obstaja pa še en pogoj. Na začetku ne bi smeli prehitro pospeševati ter počakati, da se motor segreje preden močneje uporabite stopalko za plin.

Mit 10 : Start – stop sistem povečuje porabo goriva

Pravzaprav start – stop sistem omogoča prihranek denarja saj omogoča, da uporabite motor, ko je to potrebno. Na žalost sistem pomeni večjo obremenitev alternatorja in zaganjalnika, kar lahko povzroči večjo obrabo turbopolnilnikov. Uporabljajte ga previdno.

 

 

NE POZABITE

autoDNA je vodilni ponudnik storitev spletnega preverjanja zgodovine vozil. Na podlagi vaše VIN številke lahko z autoDNA preverite zgodovino vozila pred nakupom. V mnogih primerih vam lahko preverjanje VIN številke prepreči neželene dodatne stroške, povezane z nakupom vozila z neznano ali vprašljivo zgodovino.