autoDNA svetuje
poškodovanega ali umazanega zračnega filtra

Simptomi poškodovanega ali umazanega zračnega filtra

3 januarja 2019

Čeprav je zračni filter za avtomobil majhna in poceni naprava, je bistven element porabe goriva in zmogljivosti. Za pravilno delovanje različnih mehanizmov vozila je potreben čisti zračni filter. Čisti zračni filter vozniku prinaša številne prednosti, vključno z zmanjšano porabo goriva, nižjimi nivoji izpušnih plinov, boljšim pospeševanjem in celotno zmogljivostjo motorja.

Na srečo je zamenjava zračnega filtra vozila precej preprosta. Preden pa zamenjate zračni filter v avtomobilu, se morate najprej prepričati, da so simptomi povezani z obrabo ali umazanijo na zračnem filtru in ali res potrebuje zamenjavo.

Simptomi poškodovanega ali umazanega zračnega filtra

Tu smo izpostavili najpogostejše in najbolj zaskrbljujoče simptome, povezane z umazanim zračnim filtrom. Če se pri uporabi vašega vozila pojavi kateri od teh simptomov, se morda zavedate možnih vzrokov.

Motor zveni čudno

Eden od simptomov, ki se nanaša na napačen ali umazan zračni filter, je dejstvo, da se motor pri prostem teku začne čudno slišati. Prav tako lahko pride do težav pri zagonu vozila. Na primer, če slišite čuden hrup, ki spominja na kašljanje ali nespečnost, medtem ko stojite pred prometnim znakom, je lahko znak, da v motorju ne kroži dovolj zraka, zato je verjetno treba zamenjati zračni filter vozila.

Zmanjšana zmogljivost

Če imate težave s pospeševanjem vozila, lahko to pomeni, da je zračni filter preveč umazan. Umazan filter preprečuje vstop zraka v motor, kar pa moti pospeševanje vozila. Ta težava je pogosto povezana s splošnim zmanjšanjem moči motorja. Motor potrebuje čisti zrak za proces zgorevanja, vendar umazani zračni filter bistveno preprečuje dovod čistega zraka. To zmanjšuje moč motorja in lahko povzroči tudi neenakomerno pospeševanje avtomobila.

Sprememba povprečne porabe goriva

Spremljanje porabe goriva vam daje idejo o rednih stroških, povezanih z vozilom, vendar pomaga tudi pri zaznavanju povečanja povprečne porabe goriva, kar je tudi znak okvarjenega ali umazanega zračnega filtra. Umazan zračni filter povzroča težave pri gladkem procesu zgorevanja, kar pomeni, da se zažge več goriva kot običajno. Če lahko spremljate povprečno porabo goriva, lahko prihranite znatne količine.

Težave s svečkami

Vžigalne svečke motorja lahko postanejo umazane in zamašene, če pokvarjeni filter preprečuje vstop zraka v mešanico goriva. To lahko povzroči težave pri prostem teku, zagonu vozila in zagonu motorja.

Če ste doživeli katero od zgornjih težav, boste morda morali zamenjati zračne filtre vozila. Če želite zamenjati filtre poskrbite, da jih bo zamenjal vaš mehanik.